Nieuw – Antenne kwartaalblad VPTZ-NL december 2024

 In plaats van mijn gebruikelijke column deze keer een fototerugblik op
het Symposium ‘40 jaar Er Zijn’. Op 19 november vierden we met ruim 700 aanwezige vrijwilligers, coördinatoren, bestuursleden en stakeholders veertig jaar VPTZ in theater Flint in Amersfoort.
We waren vereerd met de aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning. Zijn komst voelde als een bijzondere erkenning voor de onmisbare, geweldige rol die duizenden vrijwilligers in de afgelopen veertig jaar hebben gespeeld, en nog steeds spelen, in de laatste fase van het leven van veel mensen. Vooraf sprak de Koning met (thuis)vrijwilligers, coördinatoren en bestuursleden over hun werk en het belang van goede ondersteuning in de laatste levensfase.
Inspirerende sprekers en muziek maak ten de middag compleet. 
Bedankt aan iedereen die erbij was. Het was mooi en hartverwarmend om dit jubileum met elkaar te vieren!
Carla Aalderink, directeur

lees verder

Koning bezoekt 40-jarig bestaan Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg

Op 19 november vond in theater Flint in Amersfoort het symposium “40 jaar Er Zijn” plaats. Met meer dan 700 aanwezigen was het een bijzondere viering van veertig jaar Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Nederland. De feestelijke bijeenkomst bracht VPTZ-vertegenwoordigers – waaronder vele vrijwilligers – en professionals in zorg en welzijn samen om stil te staan bij de waarde van “Er Zijn” in de laatste levensfase. Zijne Majesteit de Koning was aanwezig en voerde gesprekken met vrijwilligers, daarmee hun maatschappelijk belangrijke rol in de palliatieve terminale zorg onderstrepend. 

v.l.n.r. Frénk van der Linden (dagvoorzitter), Zijne Majesteit de Koning, Carla Aalderink (directeur VPTZ Nederland) | © Carla Gorter Fotografie

 

Uitreiking beeldje “er zijn”
Als tastbaar symbool van de waarde van “Er Zijn” reikte een van de vrijwilligers de Koning het gelijknamige beeldje uit, een speciale onderscheiding binnen het werkveld van VPTZ Nederland.

Programma symposium
Het symposium bood een gevarieerd programma met lezingen van toonaangevende sprekers, waaronder prof. dr. Andries Baart, grondlegger van de Presentietheorie, en prof. dr. Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie. Baart ontving bovendien de Elisabeth Kübler-Ross Prijs voor zijn baanbrekende werk voor de palliatieve zorg. De ‘bedoeling’ van de zorg en de zorgpraktijk werden belicht door respectievelijk auteur Thom Verheggen en verpleegkundige Tommie Niessen. De lezingen en het afsluitende panelgesprek boden de aanwezigen inspirerende inzichten en nieuwe perspectieven op de zorg. Zangeres Marlijn Weerdenburg gaf met haar muzikale intermezzo’s een feestelijk tintje aan deze jubileummiddag.

Directeur Carla Aalderink van VPTZ Nederland sprak haar trots uit over de inzet van de vrijwilligers: “VPTZ-vrijwilligers vervullen een geweldige en onmisbare rol in de laatste fase van het leven van heel veel mensen. Ze bieden niet alleen zorg, maar ook aandacht, ondersteuning en een luisterend oor aan cliënten en hun naasten. In een tijd waarin de zorgsector onder druk staat, is het samenspel tussen professionals, vrijwilligers en mantelzorgers belangrijker dan ooit.” Dit symposium markeerde het einde van jubileumjaar 2024 voor VPTZ Nederland. “Met dit symposium hebben we niet alleen ons jubileum gevierd, maar vooral stilgestaan bij de waardevolle bijdrage van iedereen die zich met hart en ziel inzet voor de palliatieve terminale zorg, en dat vanuit VPTZ al veertig jaar lang. De aanwezigheid van koning Willem-Alexander was voor ons echt een bijzondere erkenning en dé kroon op het werk van de duizenden vrijwilligers die zoveel betekenen voor mensen in de laatste levensfase”, aldus Carla Aalderink.

Na afloop van dit inspirerende programma werd met elkaar het glas geheven op deze feestelijke mijlpaal. Met dit symposium markeert VPTZ Nederland niet alleen een jubileum, maar ook een blijvende toewijding aan de toekomst van palliatieve zorg in Nederland.

Antenne kwartaalblad VPTZ-NL september 2024

Normen en waarden, dat is het thema van deze Antenne. Het begrip omvat ‘de omgangsvormen en principes volgens welke men publiekelijk en in sociaal verband handelt’. Interessant om die omgangsvormen en principes in de palliatieve zorg eens uit te lichten, zo bedacht het redactieteam. ‘Maar dan zou de titel wel ‘waarden en normen’ moeten zijn, zo vindt Ruth Elenbaas, interim-manager van de VPTZ Academie.

Ruth: ‘Waarden zijn de fundering, in de normen uit zich ons gedrag. Om die reden wordt de desbetreffende training van de Academie ‘waarden en normen’ genoemd. Waarden zijn de meest fundamentele grondslag en verklaren waarom je kiest wat je kiest en doet wat je doet. Uit die waarden kunnen verschil lende normen komen. Spreek je iemand met ‘u’ of ‘je’ aan bijvoorbeeld. Je zegt tegen een ouder persoon
‘u’ uit respect. Zegt die persoon: ‘Zeg alsjeblieft ‘je’, en je verandert de aanspreekvorm van ‘u’ naar ‘je’, dan verandert de norm, maar niet de grondslag.
De waarde, het respect, blijft onveranderd. Daarom is het van belang dat je herkent wat de waarde is en dat je weet dat de waarde echt van belang is. Maar de norm is wat we zien. En verschillende normen zijn oorzaak van meningsverschillen of onenigheid. Kijk dus ver der dan het gedrag, hoewel dat vaak lastiger is dan beoordeling op basis van waarden.’ Touché

Bezoek aan Lievelde

Op 28 juni 2024 hebben we met een aantal vrijwilligers een bezoek gebracht aan Kaasboerderij Weenink in Lievelde. Hier hebben de vrijwilligers een workshop likeur maken gevolgd met Johannes de Stoker. Uiteraard kon er ook geproefd worden en kregen zij naderhand een fles eigengemaakte likeur mee naar huis. Deze zeer geslaagde dag werd afgesloten met een etentje bij Restaurant Erve Kots in Lievelde.

Vrijwilligersuitje in Lievelde 28-06-2024
Vrijwilligersuitje in Lievelde 28-06-2024

Antenne kwartaalblad VPTZ-NL juni 2024


Antenne 2024-164
Antenne 2024-164

Het thema van deze Antenne is ‘bewust stoppen met eten en drinken’ (BSTED). 

De afgelopen maanden kreeg VPTZ Nederland van haar leden signalen dat zij steeds vaker te maken krijgen met mensen die bewust hebben gekozen om te stoppen met eten en drinken om zo het levenseinde te bespoedigen.
Begin dit jaar publiceerde Artsenfederatie KNMG een nieuwe handreiking over dit onderwerp. Het programma Nieuwsuur deed onderzoek onder hospices naar BSTED en maakte er drie uitzendingen over.

Alle reden voor de redactie van Antenne om het onderwerp uit te lichten. Om inzicht te krijgen wat BSTED nu precies is, interviewde Hans van den Bosch huisarts Eva Bolt. Zij promoveerde op het onderwerp ‘beslissingen rond het levenseinde’ en deed diepgaand onderzoek naar BSTED. Zij had zitting in de commissie die de herziene handreiking behandelde.

Lees verder